Daca ai hotarat sa montezi singur tapetul pe perete fara sa apelezi la serviciile unui specialist, noi venim in sprijinul tau cu cateva sfaturi si instructiuni.
Inainte de a incepe punerea in aplicare a proiectului tau, asigura-te ca ai urmatoarele:

PREGATITI PERETELE
Asigurati-va ca peretele este curat si uscat , fara murdarie sau panze de paianjen . Scoateti orice cui , carlige sau suruburi din perete si umpleti gaurile cu orice material de umplutura si slefuiti dupa .
Incepeti intr-o zona in care s-ar putea sa nu se vada atat de mult atunci cand terminati .In acest fel , daca ati facut cateva greseli la prima banda , acestea nu ies in evidenta si se pot ascunde vizual . ( Daca nu esti sigur pe tine , cel mai bine este sa apelezi la un specialist )
MASURATI
Măsurați lungimea peretelui care trebuie să fie tapetat, apoi adăugați aproximativ 20 cm la măsurare (oferind o marjă de manevră în partea de sus și de jos pentru a ține cont de eventualele zidarii inclinate sau de măsurători imprecise). Desfășurați hârtia pe masa de lipit, apoi, folosind o bandă și un creion, faceți un semn pe spatele hârtiei unde trebuie tăiată. Îndoiți hârtia pe ea însăși, asigurându-vă că se aliniază la margini și tăiați prima fâșie.
Folosti sfoara cu creta pentru a trasa o linie verticala dreapta pe perete .
APLICATI PASTA DE ADEZIV SI LIPITI PE PERETE
In functie de caracteristicele tapetului , adezivul se aplica pe spatele tapetului sau direct pe perete . Se aplica prima banda de tapet in partea de sus a peretelui si se netezeste usor pe perete folosind racleta .Neteziti de la mijlocul bandei catre margini . Daca nu se desfasoara perfect , nu va faceti griji , indepartati usor si aplicati la loc . Nu uitati sa folositi miscari usoare de netezire .
Impingeti tapetul cat de mult in sus , in locul de imbinare al peretelui cu tavanul si taiati surplusul .
CUM SE LIPESTE A DOUA BANDA
A doua bandă este mai grea decât prima, deoarece nu o poți măsura și lipi, trebuie să asortezi modelul. În funcție de tipul de model de tapet pe care l-ați ales, acest lucru poate fi ușor sau puțin complicat.
Luați rola și derulați-o încet pe prima bandă până când puteți vedea unde se întâlnește modelul. Dacă va fi mult exces de hârtie în partea de sus, faceți un semn astfel încât să puteți tăia ceea ce nu va fi necesar. Asigurați-vă că a doua bandă ține cont de lungimea peretelui, de excesul din partea de sus a rolei și, de asemenea, de 10 cm suplimentari în partea de jos.
Când aplicați această a doua bandă, vă concentrați total pe potrivirea modelului, plus întâlnirea cu marginea primei benzi. Verificati specificatiile producatorului de tapet , daca este necesar sa suprapuneti marginile sau nu .
Așezați marginea hârtiei astfel încât să se întâlnească cu cealaltă, apoi glisați ușor hârtia în sus și în jos până când modelul se întâlnește. Odată ce acest lucru este finalizat,neteziti ușor hârtia în jos, împingând-o de marginea potrivită cu cârpa.
CUM LUCREZI IN ZONELE DIFICILE
Cea mai dificila parte este atunci când tapetați o zona in care exista întrerupătoare și prize . Agățați banda de tapet ca înainte, dar nu neteziți prea mult banda. Simțiți unde se află priza sau întrerupătorul dvs. sub hârtie, apoi în cel mai central punct faceți o mică gaură cu foarfecele. Tăiați ușor hârtia, deplasându-vă de la centrul prizei spre margini, până când o puteți apăsa pe perete și priza sau întrerupătorul este complet expus. Folosind racleta, netezește ușor hârtia în jurul marginilor prizei/comutatorului, apoi fă ultimele tăieturi cu cutterul. Neteziți restul benzii în jos în direcția către întrerupător/priză.
CUM REMEDIEZI GRESELILE
Bulele de aer sunt evitate prin netezirea corecta a hârtiei cu racleta. Dacă tapetul are multe bule, îndepărtați-l ușor de pe perete fără a-l îndepărta complet, apoi neteziți bulele spre marginea hârtiei. S-ar putea să credeți că hârtia arată spumoasă, chiar dacă ați netezit-o cât mai bine. Sunt șanse să se usuce bine, deoarece pasta/hârtia este proiectată să se întindă odată uscată.
Marginile dezlipite sunt un semn că nu a fost suficientă pastă pusă pe marginile hârtiei. Puneți puțină pastă pe vârful degetului, ridicați ușor marginea, apoi treceți vârful degetului în sus și în jos pe marginea hârtiei. Neteziți hârtia din nou cu racleta .
CUM INTRETINEM TAPETUL
Daca este bine montat si ingrijit , te poti bucura de tapet 15 – 20 ani , fara a fi nevoie sa-l inlocuiesti ( doar daca nu te-ai plictisit de el si vrei sa-l inlocuiesti cu un altul ) .
Dupa ce am stabilit cu se lipeste pe perete , ramane de vazut cum avem grija de el. In principiu , fiecare producator are propriile instructiuni de utilizare .
In ingrijirea tapetului , trebuie sa stim, in primul rand , din ce material este fabricat acesta , pentru a utiliza produsele de curatenie potrivite .

Tapetul pe baza de vinil se intretine foarte usor , acesta foarte fi curatat cu apa chiar si cu anumite substante chimice de curatenie (a se vedea recomandarile producatorului).
Tapetul de tesatura cu modele in relief , texturat sau chiar din materiale textile sunt modele din ce in ce mai cautate astazi . Pentru acestea avem nevoie de ingrijiri delicate , de preferat curatarea uscata , cu o carpa curata sau prin aspirare , ideal este sa evitam curatarea lichida.
Tapetul lavabil înseamnă că tapetul poate fi curățat ușor cu un burete sau o cârpă umedă și o soluție simplă de detergent pentru a scăpa de murdărie. Acest lucru îl face grozav pentru spații precum camere de zi, sufragerie și dormitoare și se va curăța ușor cu un burete delicat.